Blog 1. Een winters avontuur in en rond Trondheim.

Comments 5 Standaard

12 december Gisteren met stralend koud (-10) weer naar Grilstad gevaren.

De Adagio van Rob en Marga Schut ging ons voor. Zij hadden ontdekt dat deze splinternieuwe Marina niet alleen een in de winter werkende dieselpomp (1,53/liter) heeft maar aan dezelfde ponton ook een verwarmd!! Wateruitgiftepunt. Erg fijn vooral de diesel met betrekking tot onze 2 kachels. Met 800 extra liters komen we de winter wel door. PS na twee maanden niet gelopen te hebben startte onze trouwe DAF diesel en ondanks de ijzige kou direct!! 

16 december. De winter heeft Trondheim tijdelijk verlaten.

Na aardig wat sneeuwval gisteren is het gaan regenen en de temperatuur is nu dus boven nul. Doordat de ondergrond ijskoud is geeft dit spekgladde straten. In ieder geval op de niet verwarmde straten (dat heeft men hier vooral in de binnenstad) en de paden waar geen kiezels zijn gestrooid. Ondanks de ijzers onder mijn laarzen laat ik mijn favoriete Duca uitlaat pad vandaag voor gezien.

21 december Lieve vrienden, vanuit winters Trondheim wensen we jullie fijne dagen en een geweldig 2024.

“Geniet van het leven in het hier er nu. Wij sturen je deze wens vanuit dankbaarheid: voor onze gezondheid, ons samenzijn als stel, onze avontuurlijke geest. Dankbaar ook voor de vriendschap door de jaren heen met jou. Wij zien het leven als licht en vrolijk, ook al realiseren we ons dat andere het anders ervaren. ❤️ Marianne en Meine”. Zo ziet onze kerstwens er uit. Vanmiddag naar de kerstmarkt hier in Trondheim geweest. Wat een sfeer en lekkernijen. Alvast wat ingeslagen voor kerstmis. Bij de ecologische boerenmarkt (Bondensmarked) een groot stuk 1300 gram verse herten biefstuk gekocht. Dat verdeel ik in stukken en vries in. Al eerder gekocht en het smelt op de tong. Bij de Nederlandse kaasboer Andre heerlijke kaas, stroopwafels en speculaas. Kortom: echt afzien hier in Noorwegen 🇳🇴. 

22 december, de kortste dag alweer.

Vandaag komt de zon hier op om 10.01 en gaat ze onder om 14.31, 4,5 uur licht dus. Door de sneeuw die weerkaatst lijkt het trouwens langer licht. De dagen gaan vanaf nu weer langer worden een dat gaat best snel. Eind januari is het alweer 7 uur licht van 8.58 tot 16.05. Ik moet zeggen dat het me enorm is mee gevallen, die donkere dagen. Ik kwam nog een mooie tekst tegen op internet, waar ik me wel in kan vinden:

“22 December is de kortste dag van het jaar, ook wel midwinter genoemd. Dan bereikt de zon, vanuit de aarde gezien, de meest zuidelijke positie. Het luidt het begin van de winter in. Al duizenden jaren wordt de winterwende in vele culturen op het noordelijk halfrond gevierd, omdat dit solstitium het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis en verwijdering als het ware rechtsomkeert maakt en de dagen weer gaandeweg langer worden. Vroeger vierden Germaanse en Keltische stammen deze korte dag van het jaar met het feest van de terugkeer van het licht, van het leven (Yule/Yoel). Het licht heeft de duisternis overwonnen. De datum voor het christelijke feest van Kerstmis – 25 december – gaat wellicht terug op de datum van de winterzonnewende in de oude Romeinse kalender. Sinds de vierde eeuw werd op die dag het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon, gevierd. In Zweden, Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland wordt nog altijd het Luciafeest (lichtfeest) gevierd.

De energie van het seizoen. De natuur herstelt in de winter haar levenskracht. De bomen en planten trekken hun energie terug. Veel dieren beginnen aan een winterslaap. Ook wij zouden ons kunnen overgeven aan het vertraagde tempo van de natuur. We hebben tijd nodig voor herstel van onze levensenergie. Winter is het seizoen dat ons helpt tijd te nemen om naar binnen te keren. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er groei. Wat ligt er diep verborgen in jou. Wat mag langzaam maar zeker in het licht komen te staan? Heb vertrouwen dat inspiratie vanzelf komt, als iets uit niets. Net als in de natuur, waar de kracht van het nieuwe leven begint te kloppen in de rustende aarde.”

Het winterwende verhaal heeft mij ook geïnspireerd. Meestal doe ik in de winter rustig aan. Nog net geen winterslaap hihi maar het scheelt niet veel. Laat de inspiratie maar komen. Ik verwacht trouwens dat we misschien nog wel het hele komende jaar in Noorwegen 🇳🇴 blijven. Het bevalt zo goed!

Christmas in Trondheim. “When in Norway do as the Norwegian”’

Eerste kerstdag., dus eerst maar om 11.00 naar de kerstmis in de prachtige Nidarosdomen. Volle kerk, twee prachtige koren, de NRK (Noorse NOS) voor life opnames in Noorwegen. Die pakken wel uit zeg met meerdere camera’s. Buiten staan 4 grote NRK wagens. We zitten op een mooie plek vooraan, want we varen er vroeg. Wie weet zijn we wel in beeld, maar dat zal ik nooit weten hihi.

Wandelingetje terug naar de boot en begonnen aan een typisch Noors kerstgerecht:
Fårikål, stoofpotje met op de boerenmarkt gekocht ecologisch lamsvlees en kool. Na 3 uur pruttelen in mijn mooie stoofpan is het klaar. Heerlijk mals. Het laatste half uur aardappels erbij gedaan. Recept iets aangepast: Het vlees eerst aangebraden en het water vervangen door bouillon. 2e kerstdag: sneeuwruimen en de volgende dagen ook.

31 december. Luisteren naar de top 2000. Lamsvlees leftovers van kerstmis nu verwerkt in een pie.

Straks kijken naar het vuurwerk. 

“Trondheim is very cold in the winter”. Overwinteren aan boord in Trondheim. Hoe is dat nu echt?

Toen we afgelopen zomer Noren tegen kwamen en hem vertelden van ons plan zeiden ze: “Trondheim is very cold in the winter”. Dat is ook zo. Het vriest al weken tussen de -8 en -15, gevoelstemperatuur soms -23, maar is dat erg? De zon schijnt, de sneeuw knispert onder de zolen van mijn met anti uitglijdijzers uitgeruste -40 Zweedse laarzen. Zelfs met blote voeten geen kou. Ik was aan nieuwe toe en hier in Trondheim heb ik ze kunnen kopen. Het water in de haven bevriest nu en omdat het eb en vloed verschil zo’n 2 meter is, geeft dat mooie beelden met ijsplaten, die blijven hangen op de trappen. Bijgaande foto’s zijn onbewerkt. 

4 januari Goedemorgen! Frisjes hier en er ligt nu toch wat ijs in de haven ondanks de warme Golfstroom.

Binnen snort de kachel. Binnenkort gaat het weer dooien. Hoop voor iedereen in Nederland 🇳🇱 dat de schaatsen uit het vet kunnen. Het is jullie zeer gegund na al die regen de afgelopen maanden. Oja en Meine gaat deze dagen toch maar niet te water.

6 januari Kom net uit het ziekenhuis want uitgegleden en op achterhoofd gevallen.

Uitgebreid gecheckt en alles neurologisch in orde. Wel een stuk geheugen kwijt, direct na de val.  PTA. Voel me een beetje bibberig. Ik bleek ook een erg hoge bloeddruk te hebben. 200/110. De volgende dag stuk lager gelukkig.

Arjen en Ilse aan boord

Zo leuk dat mijn mede ZeilNoord beheerder en zijn vrouw ons hier opzoeken! Ze blijven een aantal nachten en lekker hier aan boord slapen. Gezellig. Jammer dat de sneeuw hier nu helemaal weg is, maar daar is een oplossing voor te vinden: met de trein een dagje op en neer naar Røros. Een zelfs in de zomer vaak sneeuwzeker stadje op zon 600 meter hoogte. Met hen varen we ook nog even naar Grilstad om water te tanken.

30 januari. Stilte voor de storm!

Vanmiddag voor het eerst op de steiger in het zonnetje gezeten. Het is nu al bijna zeven uur licht op een dag als het mooi weer is! Vanaf morgenmiddag wordt het echter helemaal anders. Men verwacht hier de ergste storm sinds 1992. We liggen hier wel beschut Maar we gaan toch morgen wat maatregelen nemen. In ieder geval de Dickinson kachel uit en de kachelpijp van het dek. Het is nu niet zo koud -5 ongeveer en we hebben ook nog andere kachels dus het kan prima. Meine heeft vanmiddag al een dun plastic tentje van het achterdek verwijderd, want we weten bijna zeker dat die aan flarden gaat.

31 januari. Net even mijn stoere buurvrouw gefotografeerd die probeerde de wind te meten.

Ze heeft haar tent weg gehaald. Meine heeft nu net de kachel toch maar uitgezet. “De storm, die de naam Ingunn heeft gekregen, heeft zich snel ontwikkeld en is onderweg naar de Noorse kust. Vooral de westkust in het midden en noorden van Noorwegen krijgt het woensdagavond tot en met donderdag zwaar te verduren. De Noorse weerdienst heeft voor de kustgebieden van Møre en Romsdal en verder langs Trøndelag tot aan Helgeland (inclusief de Lofoten) de hoogste code rood uitgegeven voor extreem harde windstoten tijdens de zeer zware storm (windkracht 11). Zo kunnen er windstoten voorkomen van 170 kilometer per uur en in de bergen zelfs lokaal 200 kilometer per uur. Op zee is er kans op windkracht 12, wat orkaankracht is”

1 februari. Update storm Ingunn hits Trondheim.

Men verwachtte hier de ergste storm sinds 1992. Vanmorgen wapperde onze vlag wappert nog en verder is ook alles ok aan boord. Uiteindelijk met oordoppen in slaap gevallen, maar het was erg heftig. Meer dan we ooit hebben meegemaakt. We maakten aardig slagzij af en toe. Meine had gistermiddag de stootwillen met de compressor van de buurman steviger opgeblazen. Dat was slim! Uiteindelijk toch de Dickinson kachel uitgezet. Onze oude meerdere malen gerepareerde wintertent heeft het gehouden.

Goedemorgen update van een tweede storm in 4 dagen.

Zaterdag vanaf een uur of 11 werd het een heftig dagje. We maken aardige slagzij, maar de stootwillen houden het. Meine trekt regelmatig de lijntjes van onze tent strakker. Ook die houdt het. Ongelofelijk zo’n oude tent. Goed dat ik die ieder jaar laat nakijken en versterken! De Dickinson kachel blijft aan deze keer. Af en toe gaat tie even uit, maar door de hitte floept die weer aan. Rond 1700 is het meest heftig want met 2 meter tijverschil vangen we met vloed wel heel veel wind. Windstoten verwacht tot 70 km per uur. De Havenlichten zijn uitgeschakeld, als teken om niet de haven in te varen. In de stad Trondheim valt her en der de stroom uit, lees ik. Ook op het station. Het is best angstig allemaal en ik heb kriebels in mijn maag. Ik ga even aan boord bij Marga en krijg een kop koffie. Hun schip ligt als een huis, terwijl wij behoorlijk te keer gaan. Ze heeft er een filmpje van gemaakt. Buurvrouw Aurore steekt ook af en toe haar hoofd uit het dakluik. Haar scheepje gaat ook te keer! Rond een uur of 04.00 wordt het rustig, maar dan slaap ik al. Lang leve de oordoppen en een glaasje rode wijn. Nu ligt er alweer zo’n 10 cm verse sneeuw. Fijn! Vanaf dinsdag wordt het meer zonnig.

7 februari. Goedemorgen! De dagen lengen iedere dag met 7 minuten.

Gisteren scheen de zon voor het eerst weer in de kuip! En een paar dagen later een uurtje in de zon gezeten die best al kracht heeft. Toch is het nog heel koud en dat is minder voor de dochters van Meine die dit weekend langkomen. Met rode neuzen van de kou genieten ze toch wel van de stad.

16 februari Wij hebben net een nieuw Victron apparaat (Isolation transformer) laten installeren.

De oude was meer dan 15 jaar oud! De stoppen die daar nog opzaten sloegen vaak door als we hier in de kou te veel walstroon gebruikten voor elektrische kachel enzo. Meine gaat hier iedere ochtend even kort te water achter de boot. Hij is er aan verslaafd. Heel veel Noren doen dat hier. Ik ga een paar keer per week aqua joggen in het grote (verwarmde) zwembad hier aan de haven. Ben twee weken geleden wel begonnen met pillen i.v.m. hoge bloeddruk. Het werd me van alle kanten aangeraden, dus vooruit dan maar. Als je nooit pillen slikt voelt het een beetje als een nederlaag. Ik ben dan ook verwend door nooit ziek te zijn.

18 februari. Wat een heerlijke dag.

Gisteren is er verse sneeuw gevallen en vandaag schijnt de zon. Maar eens het tripje maken dat ik al langer in mijn hoofd heb. Naar een ski gebied hier in de buurt: Bymarka. Vanaf het centrum 20 minuten met de bus. Kan het gemakkelijker!! Het ligt op ruim 400 meter hoogte dus er is gisteren heel wat mooie verse sneeuw bijgevallen!! Eerst in de skihut koffie met een warme wafel er bij en dan erop uit!! Genieten dus. Het was echt verrassend om te ontdekken dat we helemaal niet ver hoeven te gaan voor een prachtige middag.

21 februari. Knallen vanmorgen en niet zo weinig ook. Vuurwerk?

Nee, de kanonnen bij de vesting i.v.m. de 87 ste verjaardag van koning Harald! De rest van de week lijkt het of de winter voorbij is. Plus temperaturen, Noren joggend met blote benen, de ijssalon hier bij de haven open in het weekend, alle sneeuw gesmolten en een lekker zonnetje om in de kuip te zitten. Ik verwacht nog wel winterse temperaturen want het is nog te vroeg in het jaar. Vorig jaar viel hier in Mei zelfs nog sneeuw. Zaterdag waren we uitgenodigd bij Sissel die Marga en ik kennen van het zwemmen. Meine ook mee. Was gezellig en lekker. Zondag wordt er op de boot geklopt: Rodrigo, die we in Råkvåg tijdens de piraten partij hebben leren kennen. 

26 februari Leuk nieuwtje: vandaag bezocht een Hurtigruten schip Trondheim.

De reisleidster van een nl groep kende ik via facebook. Meine en ik zijn met de groep meegegaan. Aan het eind vroeg Annie of ik een keer samen met haar een groep wil begeleiden voor de gehele drie weekse tocht vanaf nl naar Kirkenes. In februari volgend jaar. Alle kosten vergoed en een kleine dagvergoeding. Klinkt erg leuk dus waarschijnlijk doe ik het wel.

28 februari Vandaag was de verjaardag van mijn lieve mama.

Geboren 28 februari 1921. Gestorven in 2000. Vanmiddag heb ik een gedigitaliseerde film bekeken die mijn vader in 1960 maakte van een vakantie naar Oostenrijk. Hier enige screenshots. Ik was 4 jaar. Mijn vader filmde zichzelf in glimmende velgen van onze Volkswagen kever.

1 maart, een tripje met de trein naar de Marsimartnan van Levanger.

Ik had gelezen dat hier een lokale markt werd gehouden. Biologische producten, ambachten en lekkernijen. Voor de verandering regende het vandaag. Toch was het best aardig. We wilden in ieder geval vis kopen. Omdat Aurore komt eten komende week. Bij een tentje aan de haven kiezen we wat uit. Natuurlijk vertel ik dat we aan boord overwinteren. Dat vindt men meestal leuk om te horen. Als ik wil afrekenen, blijkt alles gratis: “From one sailor to another” en krijg ik ook nog een zak mosselen erbij. Marsimartnan is a winter market built on traditions, quality, culture, and experiences.

Marsimartnan in Levanger has deep-rooted traditions that can be traced all the way back to the Viking Age. At the end of February and the beginning of March each year, the wooden town comes alive with traveling merchants and visitors from near and far. Here, you can experience concerts, museums, the historic waterfront, an amusement park, exhibitors, local food, and drinks.

5 maart. Plots lijkt de winter voorbij.

Lijkt, want vorig jaar viel hier in Mei nog sneeuw. Voor nu genieten we van het prachtige weer en dat blijft wel zo deze week. Weinig wind en volop zon. De dagen worden langer: Zonsopgang 07:09. Zonsondergang: 17:51. Zojuist de fleecevoering uit mijn jas gehaald. De Noren lopen hard en hoe!! Natuurlijk in korte broek!! De wilgentakjes lopen uit en het Sjøbadet buitenbad ligt er al aantrekkelijk bij. Sowieso zie je hier de gehele winter mensen zwemmen vanaf de trappen langs de boulevard. Meine is hier niet de enige bikkel! Ik ben maandag maar vast “in training” gegaan door een ijsdouche te nemen in het zwembad. Viel alleszins mee. Het cruiseschepen seizoen is ook begonnen. Naast de Hurtigruten die hier de gehele winter af en aan varen, ligt er nu ook een groot cruiseschip voor de deur. Dat vaart straks de ondergaande zon tegemoet richting het noorden. Cestlavie ligt te blinken in de zon, maar nog wel met de wintertent erop.

16 maart. Waar ik vandaag aan dacht? Mijn creatieve vader Jan van Iperen.

Mijn creatieve vader Jan van Iperen  (1923-1989), die naast alles wat hij deed ook films maakte. In 1961 maakte hij deze, die ik vandaag maar eens op YouTube hebt gezet. Full colour en zoals je ziet werkte hij met een script en gaf mij (5jaar) regie aanwijzingen.

De film speelt zich af bij Watersportvereniging Vennemeer, waar ik zeer dierbare herinneringen aan heb! Geestige fragmenten zoals toen het 40-jarig jubileum voorbereid en vooral gevierd werd. Of toen de “Batavieren” kwamen, die ieder jaar op een vlot met een groot vat bier kwamen zeuren wanneer er nu eindelijk eens een nieuw clubhuis zou komen. Dat kwam er jaren later en ik mocht als 10-jarige onze bar (een oude BM die mijn vader op de kop had getikt) open: “ik doop u de Zuipschuit”. Maar dat is een ander verhaal. Als je wat tijd hebt (duur 23 minuten) waan je dan even terug in begin jaren 60!! Enjoy!!

23 maart. Ja hoor, daar was het dan: noorderlicht in Trondheim.

Eindelijk konden we het een keer zien. Bij eerdere aankondigingen van de app was het of bewolkt of midden in de nacht. Het viel me mee hoe goed het te zien was ondanks de bijna volle maan en de stad/haven verlichting. Het is toch echt wel een ervaring, die met foto’s niet te grijpen is. Ik kan me nu voorstellen hoe het is als je op een donkere afgelegen plek ergens in de natuur bent.

10 maart Aurore vaart uit in haar optimist.

Het is stralend weer en weinig wind. Er ligt een beetje ijs in de haven. Aurore laat haar Optimist te water om een stukje te gaan zeilen. Warm aangekleed, reddingsvest aan en haar marifoon bij zich. Na een tijdje ben ik wel benieuwd waar ze is en dus loop ik de pier op. In de verte zie ik een klein wit zeiltje. Af en toe klappert, zodat ze stil ligt het om de grote schepen te kunnen ontwijken.

See you in Lofoten!!

12 maart een paar dagen naar Glåmos.

Even er uit met de trein naar een plaatsje vlak voor Røros. Via Air BNB een klein huisje gehuurd. Erg leuk, vooral het koperen zitbad. Er is hier niets, maar gelukkig wel een Coöp om boodschappen te doen. Mooie wandelingen over de witte heuvels en langlaufpaden. Iedere dagen zien we herten! Heerlijk rustig, geen tv in het huisje en dus veel lezen.

18 maart twee Nederlandse Marine schepen

De schepen liggen hier na de NATO Steadfast oefening. Meer dan 20.000 militairen uit dertien landen doen vanaf vandaag mee aan een grote NAVO-oefening in het noorden van gastlanden Noorwegen, Finland en Zweden. Nordic Response 2024 heet de oefening waaraan ook Finland en Zweden nu als nieuwste lidstaten deelnemen. Aan de oefening van twee weken doen verder Nederland, België, Groot-Brittannië, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en de Verenigde Staten mee. Nederland stuurt ongeveer 800 militairen en de marineschepen Johan de Witt en Karel Doorman. De Dewitt ligt hier aan de kade. Als de zon bijna ondergaat ben ik benieuwd naar de vlag procedure. Die film ik met de nieuwe telelens. Helemaal goed gaat het niet!!

Pasen: Joost, Kick en Tibbe bezoeken ons.

Ze slapen gezellig aan boord. De jongens in het bed achter en Joost in de hondenkooi. Normaliter is dat ons schuurtje, dus dat moest wel even helemaal leeg. Gelukkig mochten we de spullen stallen onder de tent van het schip van Marga en Rob, die een paar dagen in Nederland zijn. We maken per dag plannen, afhankelijk van het weer. Als het ineens een lente dag blijkt te zijn besluiten we naar Munkholmen, een eiland hier voor de kust. We varen er eerst even omheen en leggen dan aan de ponton vast. Normaliter voor een veerbootje, maar die varen pas vanaf 1 mei. Het lijkt wel zomer. Kick doet zijn schoenen en sokken scharrelt langs het strandje, gevolgd door Duca. Ik haal de drone op, voor Tibben en Joost om mee te vliegen.  https://en.wikipedia.org/wiki/Munkholmen

Ook gaan de jongens nog even vissen met de bijboot. Twee keer beet, maar niets gevangen helaas. Even later gaat het nog bijna mis bij de ponton: doordat de fjord zo diep is (ongeveer 150 meter) ontstaat er een enorme swell als er een veerboot voorbij komt, ook al passeert deze op best grote afstand. We schommelen enorm. Een tweede keer zelfs zoveel dat met een harde knal de lijn van de midden bolder knapt. Het loopt allemaal goed af zonder schade, maar we besluiten direct te vertrekken. Ook het wegvaren vanaf de ponton, gaat maar net goed: onze reling gaat rakelings langs de stalen rand.

Begin april even naar Nederland.

Met een directe vlucht van de KLM ben ik er in 2,5 uur. Prachtig zonnig uitzicht over de besneeuwde bergen. Het wordt een heerlijke 8-daagse: beginnend met een logeerpartijtje bij Carolien en Folke in Anseremme. Het is warm weer en de bomen en struiken lopen uit. Dan naar Weert voor een weekend met de jaarclub, want we bestaan 46 jaar! Dan een nachtje slapen bij Sjanie in Den haag. Diezelfde dag ontmoet ik Caroline van de wandelclub op station Utrecht, waar we even lunchen. Vervolgens pikt Joost me op, want hij werkt die dag in Utrecht en rijden we naar zijn huis in Hilversum. Ze hebben een slaap/logeer huisje in de tuin. Bijzonder riant. De volgende dag haal ik mijn huurauto op en rij naar Henk en Garmyn (94 en 90 jaar). Als ik aankom is het er doodstil. Ik loop via de garage naar binnen. Niemand. Uiteindelijk vind ik ze beiden slapend in de slaapkamer. Heel lief en aandoenlijk. Ze waren een beetje moe. Alles gaat naar omstandigheden goed. Ze hebben veel hulp en zijn mentaal gelukkig allebei goed.Dan door naar Dronten en Lelystad voor bezoekje aan Arjen en Ilse (en om ZeilNoord vlaggetjes op te halen en dan naar Rainier en Annet. Daar slaap ik een nachtje en praten we bij. De volgende ochtend naar de kapper in Hilversum, want dat scheelt heel veel geld. In Noorwegen ben ik zon 200 euro kwijt en hier 75. Met een gekapt hoofd naar Utrecht om Faas naar de hockey te brengen en zijn vorderingen te zien. Terug in hun huis is Duco net wakker. Wat een wonder om in mijn armen te houden. Daarna huurauto terug gebracht, nog een nachtje bij Joost en Margot en dan terug naar Trondheim.

20 april het oude Hurtigruten schip “Lofoten” doet Trondheim aan.

“Na bijna zes decennia aan de Noorse kust, zal het MS Lofoten de Hurtigruten-vloot verlaten. Vanaf 2021 wordt het klassieke en oudste Hurtigruten schip een opleidingsschip dat toekomstige generaties zeevarenden opleidt. Rederij Hurtigruten heeft een intentieverklaring getekend met de in Noorwegen gevestigde educatieve stichting Sørlandets Maritieme High School voor de verkoop van het MS Lofoten.
Het schip met 151 bedden zal in augustus 2021 haar eerste studenten verwelkomen. Daarmee wordt het MS Lofoten het vijfde opleidingsschip waar leerlingen werken en hun vaardigheden aan boord oefenen. Bovendien zijn er afspraken gemaakt tussen Hurtigruten en de school om ervoor te zorgen dat cadetten worden opgeleid en getraind door middel van leerling programma’s, ook op andere actieve Hurtigruten-schepen. Cadet training Met meer dan 125 jaar ervaring heeft Hurtigruten een lange geschiedenis in het ondersteunen van training en opleiding van zeevarenden. Verschillende voormalige Hurtigruten-schepen dienen of hebben gediend als maritieme opleidingsschepen. “MS Lofoten is een bijzonder schip met een zeer rijke historie en een unieke sfeer. Ze is heel speciaal voor velen van ons in Hurtigruten, voor onze gasten en haar bemanning. Ze heeft ons buitengewoon goed gediend, en ik ben verheugd haar nieuwe leven als opleidingsschip te zien beginnen”, aldus CEO van Hurtigruten Skjeldam”

Daar moet ik natuurlijk even naar toe. Ik had haar gisteren zien aankomen en in mijn fantasie was dit het schip waarop ik in 1977 van Honningsvåg naar Hammerfest voer, onderdeel van mijn busreis naar de Noordkaap. Of dat zo is, moet ik nog uitzoeken via de dia’s van die reis die ik aan boord heb. In iedere geval zal het een dergelijk schip geweest zijn. Ik heb mooie herinneringen aan het tochtje: het was midden in de zomer en de zon ging niet onder. We waren inmiddels 48 uur in touw en een aantal van ons lag heerlijk te chillen (bestond dat woord toen al?) in een dekstoel. 

Bij het schip aangekomen, kreeg ik heel aardig een korte rondleiding van 1 van de studenten. Hij vertelde dat ze via hun opleiding ongeveer een jaar aan boord zijn. Wat een prachtige manier om het maritieme vak te leren.

25 april. Volgende week weer op pad.

Het weerbericht ziet er goed uit. Zonnig en rond de 15 graden met een gunstig windje. Zouden we dit seizoen dan echt zeilend kunnen starten?

5 gedachtes over “Blog 1. Een winters avontuur in en rond Trondheim.

  1. een bondig overzicht met mooie en intieme inkijkjes in jullie leven in Noorwegen. Treffende observaties en terugblikken naar je ouders. Het weer zal nu wel beter worden qua temperatuur vermoed ik. Veel genoegen!

  2. hai ik kwam bij je blog terecht, geen idee hoe. Maar wat een mooi besluit om met varen je leven te vervolgen. En wat een leuke blog over je jeugd en de huidige tijd. Veel plezier met de start van het nieuwe ‘vaarseizoen’.

    groet van, je hebt ws geen idee meer, Ellen Takken

    • hi Ellen ik heb diep in mijn geheugen gezocht maar inderdaad geen idee meer. Help me even? Leuk trouwens je reactie

Plaats een reactie