Schip Cestlavie: Ons Huis

Wat voorafging

Dit schreef ik in 2013 “Al een hele tijd speel ik met de gedachte nu eens een écht grote zeilreis te maken en daarvoor lang vrij te nemen. Ook vanwege het feit dat, bij mijn weten, je maar één leven hebt en als je dromen hebt die waar moet maken. Bovendien zei ik vroeger altijd: als je ouders de 70 jaar naderen en je wilt of moet nog wat met hen, wacht dan niet te lang. Ik ben nog geen 70 (sinds een paar dagen wel 58), maar Meine wordt in juni 69 en ook al is hij nu nog steeds fit, hij en ik hebben wel onze meeste jaren achter ons liggen, dat valt niet te ontkennen. Vandaar mijn besluit om in augustus, direct na de vakantie met mijn baas hierover te gaan praten. Het zal erop neer komen dat ik met vele gespaarde vakantie dagen, ADV en nog een paar “ouderen-dagen”, uiteindelijk 6 weken onbetaald verlof moet opnemen om 4 maanden op pad te kunnen gaan”

Wel die reis hebben we gemaakt in 2014, 3100 zeemijl via de zuidkust van Engeland, de westkust van Ierland, bovenlangs via de Orkneys en uiteindelijk lange de Engelse oostkust terug naar Nederland. In onwaarschijnlijk mooi weersomstandigheden! De 7 films die ik van deze reis maakte vind je op mijn YouTube kanaal: Marianne van Iperen. Naast alles wat deze prachtige reis opleverde, verdiepte het mijn verlangen nog meer: “hier wil ik meer van”.

Kerstmis 2016 Terschelling, We nemen een besluit.

Zoals iedere winter gaan we ook dit jaar met de Ithaka naar Terschelling. Het wordt ons duidelijk. We gaan het echt doen! Dat betekent voor ons, in ieder geval onze Jeanneau Sun Odyssee 35 voet “Ithaka” en ons prachtige huis in Langbroek verkopen. Als eerste stap kiezen we om Ithaka op de wal te zetten en haar een goede onderhoudsbeurt te geven. Dat blijkt niet alleen nieuwe antifouling, maar ook alle oude lagen eraf, de vieze deels gescheurde binnen beklelding laten vernieuwen en nog wat andere kleine dingen. Vanaf april staat ze te koop. Inmiddels ook ons huis te koop gezet, nadat we van onze makelaar te horen gekregen hebben dat we een prijs kunnen vragen die betekent dat het huis na een aantal jaren niet meer “onder water staat”. Doen dus! Binnen een week is onze geliefde plek verkocht aan hele leuke mensen die er heel blij mee zijn. Ook de Ithaka wordt verkocht en in september ontdekken we en Volkerak 46 “Cestlavie”. Al direct na de bezichtiging doen we een bod. Op vrijdagavond voor kerst 2017 zitten we bij de notaris in Sneek. Ze is van ons en we varen direct door naar Terschelling. Vanaf februari 2018 wonen we aan boord en het gehele jaar zal ik nog werken en 1 januari 2019 ben ik gestopt met werken.

Onze Volkerak 46, genaamd Cestlavie. Zeilen & Klussen.

Inmiddels wonen we al weer 2,5 jaar aan boord en het bevalt prima. Al een paar mooie reizen gemaakt naar de Oostzee, maar ook heel veel geklust.

Toen we voorjaar 2018 net aan boord waren was het eerste wat Meine deed het vervangen van een aantal pompen, de twee douche pompen en ook het toilet achter wat steeds verstopt raakt krijgt nu een moderne nieuwe vermalende pomp. Vijf houten buiten luiken gerestaureerd. We besluiten zes zonnepanelen op het dak te laten installeren, want geen gas meer aan boord. Meine is ook bezig geweest met zo’n beetje geheel schoonmaken van de machinekamer en het plaatsen van isolatie platen onder in het schip. Deze zitten allemaal netjes op latjes is zo dat de lucht er onderdoor kan. 

Verder komt er een Wifi-netwerk aan boord, een nieuwe plotter, een smart-tv, maar ook een nieuwe koelkast, want de oude uit 1986 bepruikte wel heel veel stroom. Ook laten we in het voorjaar 2018 een Dickinson kachel installeren en een nieuwe Eberspächer.

Zeilen & Klussen, de 2 grootste projecten.

Begin 2019 besluiten we onze masten te laten nakijken in Sneek. Dat wordt een groot project. Spannend, maar achteraf heel blij mee. Ik maak er een filmpje van.

Voorjaar 2020 volgt de renovatie van ons midzwaard. Ook hier maak ik een film van.