Blog 1: 21 februari. Een terugblik op de afgelopen vier maanden, ofwel: Hoe komen Marianne en Meine op hun zeiljacht Cestlavie de winter door in Stockholm?

Comments 3 Standaard

Aan het eind van de blog weer een linkje naar YouTube. Enjoy!

15 november – 7 december. Settelen voor de winter in Saltsjöbaden

Wij zijn ons hier aan het installeren. We liggen hier heel erg beschut direct aan de steiger, dus fijn. De harde wind van een paar dagen geleden hoorden we wel, maar liet ons beschut door de andere schepen. Wel gaan we binnenkort op andere boten wat lijntjes vastzetten hihi. Die klapperen nogal. Wat wederwaardigheden:

 • Perfecte faciliteiten, gratis gebruik van douche, sauna en wasmachine en dat alles voor 1000 euro voor 5 maanden. (In de zomer betaalde ik hier 48 euro per nacht voor onze 46 voet!) Wel staat er een meter op het elektriciteit verbruik. Ook mogen we een niet gebruikte invaliden toilet gebruiken als “schuurtje”: Een perfecte stalling voor fietsjes, Rubberboot en andere spullen.
 • In Nacka dekzeil gekocht en een klein olie gevuld radiator (deckhouse kan in de winter koud blijven vandaar) gekocht 
 • De propellers die onder de boot worden geïnstalleerd als het gaat vriezen liggen al klaar. Service van de haven.
 • Inmiddels weer aardig wat wassen gedaan. Blijft open direct aan de haven
 • We kunnen ook onze fietsjes en andere spullen opslaan in de doucheruimte. Daar wordt nu het water afgesloten, dus wc en douche binnenkort 500 meter verderop in het regattacenter. Daar kunnen we ook gratis sauna gebruiken.
 • Er zijn hier een paar boten bewoond en er komen veel mensen dagelijks langs wandelen dus dat is leuk voor een praatje.
 • Ik heb ook 10 minuten fietsen hiervandaan een heel goede bakker gevonden. Verdere boodschappen met de trein of fiets naar Saltsjöbaden (vroeger Tippen genaamd) winkelcentrum
 • Auto kopen blijkt vooralsnog lastig, want vast adres nodig voor verzekering en belasting. Maandag 4 uur in het ov gezeten en 12500 stappen gezet om in een wijk NO Akersberga van Stockholm te komen. Daar autodealers maar duur. We doen het nu per ov, fiets en gaan eventueel auto huren als we wat langer weg willen.
 • Tent over de giek gemonteerd. Houdt het totnutoe goed. Afwachten hoe het is met harde wind. Ook tijd genomen om nieuwe hoesjes voor onze lieren te maken op de naaimachine.
 • Erg jammer dat we dit jaar de kerstmarkt en niet mee gaan maken. Doen we normaal nooit, maar hier leek het me wel leuk.
 • Ons schip is erg goed geïsoleerd, dat hebben we in andere jaren al ontdekt. We slapen in de voorhut. Onder de matrassen heb ik twee warmte dekens gelegd en die gaan overdag aan om de door condens wat vochtig geworden bedden te laten drogen. Werkt perfect. Langs de wanden van ons bed staan de blauwe kussentjes uit de kuip rechtop. Een perfecte opbergplek en ook fijn en zacht om tegen aan te liggen.

12 december gaan we naar Uppsala.

Onze vrienden Frank en Eva hebben ons uitgenodigd en hij (NL) gaat Indonesisch voor ons koken. We gaan met de trein en dat werkt hier perfect. Vooraf reserveren en wat blijkt? Omdat we een hondje bij ons hebben, krijgen we een aparte coupe toegewezen. Stad bekijken en slapen in een hotel. Verheug me nu al op het ligbad. Erg gezellig en tot laat bij hun gebleven. Wat heel leuk en ook een beetje bizar bleek, was het bekijken van mijn films van dit jaar via YouTube op hun grote tv. Het leek wel National Geographic hihi.

21 december 2020. De donkerste en kortste dag met weinig zicht!

Vanaf nu wensen we jullie meer licht! 2021 wordt hopelijk een jaar zonder Corona gevaren! Met meer mogelijkheden tot reizen, zeilen en varen! Blijf allemaal gezond en reis als je wilt de wereld rond!  Rond 15.10 gaat de zon (die al weken niet te zien is helaas) onder dus 45 minuten later is het wel donker. Toch vermaken we ons prima en hebben speciaal voor deze plek buiten in de natuur gekozen. Met de trein in 25 minuten in Gamla Stan, het oude Stockholm. We zijn daar 1 keer geweest. Prachtig en heel rustig. Restaurants zijn open maar steeds een leeg tafeltje ertussen. Het enige dat hier dicht is, zijn de musea.

Met kerst naar Malung en Sälen. Een echte winter.

Even er tussen uit. Eerst met de trein naar Borlänge en vervolgens daar een huur auto opgehaald. In Malun ligt nog geen sneeuw en dus maken we een prachtige wandeling. De 2e dag rijden we naar een andere plek, maar het weggetje blijkt doodlopend en bij het achteruit rijden, glijdt de auto in de greppel. Aangeklopt bij aardige mensen en die bellen een takelbedrijf. Die klaren het klussen heel snel. Blij ook dat we het eigen risico hebben afgekocht hihi. Op 1ste kerstdag rijden we door de sneeuw naar Sälen. We hebben daar een mooi, maar zeer duur hotel gevonden. Wel heel leuk om daar te zijn en weer eens skipistes te zien. Ook hier maken we mooie wandelingen in de sneeuw tijdens de korte dagen. Duca vindt het ook heerlijk.

10 januari 2021. De sneeuw en het ijs komen er aan.

De propellers (service van de haven en afgesteld door het team van de havenmeester) staan aan voor en achter de boot. Die houden het water in circulatie. 900 liter diesel getankt voor de verwarming. Wat kan ons gebeuren? Enne ik heb de “ijsman” himself aan boord. Meine gaat namelijk iedere ochtend nog even over boord: “Dipping in and Out”. Om stroom te beperken hebben we de boiler uit. Omdat ik in de ochtend geen goede doorbloeding heb in mijn vingers, warmen we steeds een keteltje water op de kachel op. Kan ik dan mijn lenzen mee inzetten. Verder ook eten opwarmen op de Dickinson. Terug naar de jaren zestig. Toen hadden we thuis ijsbloemen op de ramen. Ik vind het wel een avontuur.

25 januari. Het kind in mij maakte me vannacht om 03.30 uur wakker om te kijken of het al sneeuwde.

Toen niet. Nu wel! Goedemorgen. Wat hebben we een geluk met een echte winter hier. Ook voor de Zweden hier is het vier jaar geleden dat het echt vroor en er een pak sneeuw lag. We hebben inmiddels ook een vast ochtend ritueel. 

Ik word wakker rond 08.00 uur en doe de Eberspacher aan, want die staat snachts uit. Het koudste was 4 graden boven in de Deckhouse en 10 in de salon beneden waar onze Dickinson staat. Espresso apparaat aan, vest en handschoentjes pakken en met een kop koffie terug in bed nog een uurtje lezen tot het een beetje warm is geworden. 

Nu we hier een aantal maanden liggen ben ik half november met lijnen begonnen en sinds 1 januari met de sportschool en een PT. Inmiddels totaal 5 kg kwijt. Nog 7 te gaan want eind april als ik 65 word wil ik 77 kg wegen. Sportschool recht tegenover de boot. Stand 19 februari: min 8 kg.

15 februari 2021: stralend weer en wij hadden zin in een tochtje.

Dus niet schaatsen of een lange wandeling. Ik was erg benieuwd hoe het met het ijs zou zijn in de scheren buiten Stockholm. Dus eerste met het treintje en vervolgens met de bus naar Stavnäs, een tochtje van 1,5 uur en op zich al heel leuk. Mooi om te zien hoe snel je buiten de stad bent en door de prachtige bossen rijdt, waar nog steeds veel sneeuw ligt. Een uurtje met de Ferry naar Sandhamn voor 9 euro per persoon. 1,5 uur op het eiland gebleven en een kamer geboekt in het mooie hotel voor 21 maart, de dag dat de lente start! Het ijs zal dan wel weg zijn.

19 februari. Sinds vandaag dooit het en het gaat hard. Af en toe horen we een enorme herrie omdat er een heel pak sneeuw van een dak valt. Opletten dus waar je loopt. Meine zal binnenkort wel weer beginnen aan zijn ochtendduik. Daar was hij mee gestopt op mijn aandringen toen het echt hard begon te vriezen!

3 gedachtes over “Blog 1: 21 februari. Een terugblik op de afgelopen vier maanden, ofwel: Hoe komen Marianne en Meine op hun zeiljacht Cestlavie de winter door in Stockholm?

 1. Fijn om te lezen dat, ondanks stil liggen, het jullie voor de wind gaat.
  Ik zal dit deel van het logboek nog een keer lezen, maar dan met mijn tablet erbij. Daarop heb ik Google Earth geïnstalleerd zodat de avonturen nog levendiger worden.
  Overigens jullie tip: reis de wereld rond is wel mooi, maar Misschien win ik nog wel eens een mooie prijs
  blijf gezond zodat jullie nog lang kunnen genieten.

 2. Dag Marianne en Meine,
  Deze winter gaan jullie niet snel vergeten denk ik! Nu weer op naar het licht en het vooruitzicht van een tripje op de eerste lentedagen.
  Wij hebben dit weekend al wat lente geproefd en het smaakt naar meer.
  Tot bels
  Caroline &Gert

 3. Om naar Aland te varen is er een goed jaarboek van de Krusarklubben. SXK.se . Je kan dit ook als niet lid kopen bijv in de watersportwinkel in Gamla Stan. Wel in het zweeds, maar jullie zullen zolangzamerhand wel wat begrijpen. Er staan duidelijke plaatjes in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s