Blog 9. 29 augustus t/m 19 September 2021. Nog even noordwaarts richting Noorwegen. Totaal 804 mijlen

Leave a comment Standaard

In deze korte blog meerdere linkjes naar korte YouTube filmpjes. enjoy.

29 augustus. Hier is het weer stralend weer. Gestoken door een Hoornaar: ik blijk allergisch. Alvö.

Vandaag drie uur kunnen zeilen en toen twee uurtjes op de motor. Weerbericht is best oké. Waanzinnig dus hoe hier steeds na een paar slechte dagen het weer opknapt en de zon zich laat zien. Toch maar even vanmorgen een arts gebeld want mijn arm zwol helemaal op. Hard en dik en pijnlijk. Zojuist van de ⚓️ plek naar FJÄLLBACKA gevaren en bij de apotheek medicijnen opgehaald. Voelt goed dat ik contact heb gehad met een arts. 

3 september. Wat een geweldige zeildag gisteren van onze ankerplaats bij Väddo naar de noordelijk gelegen Koster eilanden, 20 mijlen verderop.

Met een 1 dag geldende zuidenwind, opbouwend van kracht 4 naar 5. En volop zon natuurlijk. We volgen de route richting de koster eilanden tussen de scheren en kleine rotsjes door. Zie screenshot. Best spannend en omdat het ook nog hard gaat met 6 tot 7 knopen, nemen we de kluiver weg om vaart te minderen. Nauwkeurig sturen en blijven opletten. Natuurlijk ook naar de prachtige door de zon verlichte rotsen kijken.

Als we door de nauwe ingang naar binnen zeilen, zijn er heel wat zee kanoërs, die ons ruimte geven. Gelukkig voor ons en voor hen hihi.

Aangekomen bij Breviks Fiskehamn is het nog even een kunst om ons 22 ton schip langs de kade te krijgen, want nu staat de wind er pal op en veel ruimte om te manoeuvreren is er niet. Met pure spierkracht van Meine en mijzelf trekken we de boot naar de wal. Het lukt. BBQ aan. Wijntje erbij. Later komt Thomas de havenmeester het havengeld innen. Aardige vent die ons mooie tips geeft om te liggen. Maar eerst dit eiland verkennen en lekker slapen. Bijna het klokje rond en wakker worden met spierpijn in de armen. Het hoort er allemaal bij. En Oja, de zon schijnt ook vandaag en de wind is weer gedraaid naar Noord.

Zondag 5 september SydKoster. Op het fietsje naar het Naturum. Breviks.

Mooie film over vooral het onderwater leven. De fjord die wij overstaken om hier te komen is zo’n 250 meter diep.

Daarna naar een door Nederlanders gerund ecologisch restaurant in een tuin: Kostersträdgårdar. Erg leuk want toen we vertelden dat we uit Nederland kwamen zei hij dat hij net een foto doorgestuurd had gekregen van een jacht uit Nederland dat in de haven van Breviks ligt. Dat zijn wij dus! Erg leuk en heerlijke salade gegeten. 

We zijn hier nu al een dag of 4. Perfect. Alles wat we nodig hebben: stroom, de Ica voor boodschappen, een wc en een magnifiek uitzicht. Lekker relaxen dus! Ook wel eens fijn. Hoe geweldig ons leven/zwerven ook is, soms is het fijn om daar een “vakantie” van te nemen. 

Gisteren na 5 nachtjes Breviks 9 mijltjes naar het Noorden gezeild. Tjurholmen.

We voeren eerst tussen de twee Koster eilanden door. Wat een rust nu hier en wat zal het in het hoogseizoen druk zijn hier. We liggen nu in de wat onrustige kleine baai van het eilandje Tjurholmen en met een zandstrand op 2,5 meter diep water. Dit is onze meest noordelijke plek dit jaar. Ik schat ook in dat dit het meeste noordelijke eilandje van west Zweden is, waar je kunt ankeren. Zojuist kwam trouwens de kustwacht in een grote RIB nog even langszij. Ze wilden eigenlijk alleen een praatje en onze plannen weten. Papieren hoefde men niet te zien.

Het begon toch wel erg hard te schommelen met deze harde wind, dus hoe mooi dit eilandje ook is, we zullen vannacht niet veel slapen, daarom verkassen we 2,5 mijl zuidelijker naar het beschutte ankerplekje van Stora Trollholmen, vlakbij Stromstad.

Ik maak een paar korte filmpjes van de afgelopen dagen. Weer eens wat anders dan die langere. 

8 september Zonnig en puur zomer. Heerlijk lezen, filmpje maken, blog bijwerken. Åkersvass.

Meine vissen. Na 14 maanden in Zweden eindelijk gelukt: Meine heeft 2 makrelen gevangen. Met advies van de visserij winkel in Lysekil, waar Meine bevroren aasvisje kocht. BBQ gaat aan!

9 en 10 september. Als de mist is opgetrokken verlaten we onze mooie beschutte ankerplek bij Stora Trollholmen. Stromstand voor boodschappen.

Bij het uitlaten van Duca ruik ik een verschrikkelijke stank. Er ligt een dode zeehond op het strandje en al behoorlijk vergaan. 

Eerst varen we 1 1/2 mijl richting Strömstad voor een “short visit”. Boodschappen, (Ica direct naast de kade). Systembolaget, stroom opladen, water tanken, gratis wifi gebruiken om een nieuwe YouTube film op internet te zetten en natuurlijk weer een nieuwe blog. (Wat toch niet lukt vanwege de auteursrechten op een nummer van Bob Dylan) rond 1400 uur vertrekken we weer om een eindje verder varen richting zuid.

Ons oorspronkelijke doel (het piepkleine haventje Kalvö) vandaag halen we toch niet. Geen zin om op de motor tegen de wind in te varen. Ik zoek een mooi beschutte baai: Stora Arsklåvet en daar varen we rond een uur of vier naar binnen. Gisterochtend bladstil en glas helder water. 17° dus ik ga ook nog maar even overboord. Met het bootje even naar de kant. Prachtig uitzicht en geen swell deze keer! Later film ik het ophalen van het anker dat door het kraakheldere water heel erg goed te zien is. We liggen op 3 m diep. Omdat de verwachting is dat het morgen de gehele dag regent varen we een klein stukje verder ongeveer 10 mijl richting de Havstenssund. Daar zijn we zo’n 10 jaar geleden voorbijgevaren omdat het loeidruk was. Nu is er bijna geen kip. Als ik de havengelden wil gaan betalen hoeft dat niet want het is naseizoen. Uiteindelijk liggen we er 3 nachten en ontmoeten het gezellige Engels/noordse stel Sue en Lars.

13 september. Wat een top dag. Zon en een klein windje uit het noorden om naar het zuiden te zeilen. Väderöarna.

Onderweg zien we een zeehond zonnen op een steen en vangt Meine 4 makrelen. We zijn op weg naar Väderöarna, de meest westelijke Archipelago van Zweden: “the weather islands”. Echt prachtig. Als we liggen in het kleine haventje, wandel ik naar het uitzichtpunt van de pilots. Ik neem blijkbaar een iets verkeerde route en kan dan niet verder omdat er een hoge steile rotswand voor mij opdoemt. Tot ik een zwarte lijn zie hangen die blijkbaar bedoeld is om naar boven te klimmen. Vooruit dan maar! Goed vasthouden en opletten. Als ik bij het kleine rode Pilot huisje kom is daarbinnen een aardige man van het eiland. Hij had ons al binnen zien varen. Leuk gesprek en hij vertelt dat ik de officiële route van de Swedish Amy Force heb gebruikt. Er is in ieder geval een andere weg terug. Eerst echter nog 32 stapjes het trappertje om helemaal boven op te staan. Rondom uitzicht en werkelijk prachtig. 

Later die avond gaan we uit eten in het restaurant. Dat valt tegen. Geen keus alleen 1 soort voorgerecht en 1 soort matig hoofdgerecht en als ik ga afrekenen moet ik € 175 betalen. Geen goede prijs-kwaliteitverhouding. Gelukkig liggen we hier voor niks omdat de haven meesteres een foutje heeft gemaakt en dacht dat het gratis was. Het blijkt nu voor ons € 25 geweest te zijn in plaats van € 40. 

19 september. Vanmorgen eerst mijn 30 minuten workout aan boord gedaan en toen warm genoeg om even te water te gaan in baai Rörholmen

We zijn zo’n 20 mijl ten noorden van Göteborg. In de baai van Rörholmen. Watertemperatuur nu 14,5 graden. Te doen maar geen rondjes zwemmen meer om de boot. Meine wel natuurlijk. Zondag middag windkracht 3 en er wordt nog behoorlijk gezeild hier in de scheren net ten noorden van Göteborg.

Wij zijn op weg naar Öckero om een zeilmaker te “regelen” om de versleten naden van onze kluiver te naaien.

Gisteravond in de baai nog een paar mooie foto’s gemaakt van een ruïne met de zon erop, waarschijnlijk te maken met vroegere haringvangst en verwerking. En wederom een ultieme zonsondergang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s