Maandag 25 augustus. Varend over IJsselmeer richting Staveren: 22 T/M 25 augustus. Logstand 11805-11995: 190 mijl in deze periode. 3089 mijl totaal gevaren!

Comments 2 Standaard

We varen nu op de motor op het IJsselmeer van onze ankerplek vannacht bij de HOUTRIBSLUIZEN naar STAVOREN en vervolgens naar onze thuis haven in HEEG. Het miezert vanmorgen even, maar gisteren hadden we nog een prachtige zonnige zeildag. Eerst door het NOORDZEEKANAAL en toen vanaf de ORANJESLUIZEN 5 uur heerlijk gezeild. Nog lekker een keertje voor anker en vanmorgen nog maar even over boord. Het water is hier ook koud.

Hieronder volgt nog een verslag van de overtocht, wat interessante statistieken en een kort nawoord.

Vrijdag en zaterdag 22 en 23 augustus. En toen waren we ineens in IJmuiden. Vanmorgen werden we iets eerder wakker dan gepland (05.00 uur i.p.v.06.00 uur) vanwege de werkschepen die alle uitvoeren. We blijven nog even liggen en staan dan op zodat we echt genoeg ruimte hebben om uit te varen en niet weer aan de grond te komen. Meine laat Duca uit en ik kijk naar de route. Als ik zie dat het vanaf hier 135 mijl direct naar IJMUIDEN is, lijkt me dit wel een goed plan. Het weer is prima en de voorspellingen ook. Meine had er ook al aan gedacht, dus we besluiten dit te toen. Ik hoef niet persé naar LOWESTOFT, dat komt wel een andere keer. Hoe eerder we gaan hoe beter, want voor na het weekend zijn weer depressies voorspeld in NEDERLAND en voor het zelfde geld komen die eerder!

We varen om 6.20 uit en kunnen direct zeilen. Dat valt niet tegen. We varen een heel stuk voor de wind met de boom in de genua. Om 12.20 moet de motor erbij i.v.m. sterke tegenstroom. Die kunnen we trouwens niet zien, want door het droogvallen op het harde zand is ons logwieltje weer eens vast komen te zien. Omdat het log dus snelheid 0 aangeeft, interpreteert de gps het gehele verschil met 0 aan stroming. Dit blijft de gehele overtocht zo. Om 13.50 kunnen we de koers verleggen omdat we dan om de zandbanken van HAISBOROUGH zijn. Nu gaat het meer halve wind en kan de motor weer uit. Uiteindelijk kunnen we tot een uur of 18.00 zeilen. Dan valt de wind weg. De gehele dag hebben we prachtig weer en veel zon, terwijl het om ons heen er niet zo goed uit ziet. Ook de nacht is prachtig, al varen we op de motor. Een zeer heldere sterrenhemel, die we beiden op ons rug liggende in de kuip met de verrekijker bekijken. Schitterend om zo te varen en de MELKWEG en daarin o.a. De PLEIADEN te herkennen. (het enige sterrenstelsel dat we kennen).

Wel is de zee erg ruw met heel veel golven en deining. Het valt bijna niet te doen om te koken, maar het lukt wel, “een vul de maag maaltijd” van lasagne met gebakken uien, champignons en black pudding.

Meine gaat het eerst even slapen als het donker aan het worden is. Ik moet weer enorm wennen aan varen in de nacht. Eigenlijk vind ik het griezelig met al die lichtjes en het drukke scheepvaart verkeer. Ik moet 2 Traffic Lanes kruisen, maar na een tijdje heb ik de routine weer te pakken en kan ik snel herkennen, welke kant een schip opvaart. Na een uurtje komt Meine er weer bij en ik besluit deze keer maar eens wakker te blijven. Het is ons laatste tochtje en ik wil het helemaal meemaken. Meine doet af en toe een tukje in de kajuit, terwijl ik vaar. In het zuiden zijn steeds flitsen van onweersbuien, maar die blijven gelukkig uit de buurt. Ook zie ik in de richting van NEDERLAND de gehele nacht een gloed oplichten. Is dat de RANDSTAD? Later lijkt het ScHIPHOL te zijn.

Om 04.00 uur trek ik het niet langer en moet ik toch even een uurtje slapen. In mijn bed en naast de ronkende motor val ik zo in slaap. Na een uurtje sta ik op om Meine af te lossen. Die staat met de hand gps te kijken waar we zijn. Onze Raymarine is voor de zoveelste keer deze reis weer uitgevallen. Toen ik naar bed ging, dacht ik nog: goh, hij blijft het deze gehele trip doen! Zo’n 20 mijl voor IJMUIDEN komen we dan toch nog n een bui terecht die ook veel wind geeft. Daardoor kunnen we nog een halfuurtje lekker zeilen met alleen de genua. Dan is het afgelopen met de wind. Tijdens de bui kwam trouwens de zon bloedrood op, een prachtig gezicht, omringd door buiige wolken.

Duca heeft zich de gehele tijd trouwens prima gehouden. Ze hield zich rustig en slaapt de gehele tijd. We hebben haar weinig eten gegeven (zielig?!), zodat ze geen aandrang krijgt. Vanmiddag mag ze zich weer een rotje rennen op het strand!

Om 10.00 uur Engelse tijd komen we aan. Als ik de haven zie, ben ik behoorlijk ontroerd. Het is zo’n rijkdom om dit allemaal te hebben meegemaakt en nu veilig de haven in te kunnen varen! Ik heb een beetje hetzelfde gevoel als 10 jaar geleden toen ik SANTIAGO bereikte. Ik stuur een paar whats appjes naar het groepje. Een aantal reageert blij dat we er weer zijn. Annet en Rainier stellen voor vanavond een hapje te eten in STRANDPAVILJOEN NOORDZEE. Heel erg leuk! We gaan eerst even een paar uur slapen, dan met Duca naar het strand en vervolgens naar het Paviljoen. Het is ontzettend fijn om zo vers na de reis onze verhalen kwijt te kunnen. Zij zeilen ook en zouden ook wel ooit zo’n reis willen maken. Ze zijn wel al vaak in ENGELAND geweest, maar nog nooit zo lang. De tips die ze ons voor onze reis hebben gegeven, waren dan ook heel bruikbaar.

EVEN VOOR DE STATISTIEKEN.

 • We zijn totaal 111 dagen onder weg geweest. Daarvan lagen we 19 dagen verwaaid of ergens vanwege een kleine reparatie. 14 dagen kozen we vrijwillig om ergen een dagje langer te blijven. Totaal hebben we dus 78 vaardagen gehad en daar in 602 uur gevaren. In die periode legden we 3098 mijl af, met een gemiddelde van 40 mijl per dag. We voeren gemiddeld 8 uur er dag en met een gemiddelde snelheid van 3,3 mijl per uur. Dat lijkt heel weinig, maar hier is alles mee gerekend, ook het in en uitvaren van havens en het varen met tegenstroom.
 • Totaal hebben we 732 liter diesel verbruikt en dat valt me heel erg mee. De hebben behoorlijk vaak kunnen zeilen met een wind uit de goede hoek. Ook de thuisreis (16 dagen tot IJmuiden en 700 mijl) vanaf ons noordelijkste punt op de ORKNEYS was bijna altijd met gunstige wind.
 • We lagen 33 keer in een Marina, 19 keer aan een kade of ponton, 25 keer aan een mooring en hebben 34 keer geankerd. Totaal koste deze reis ons zo’n kleine € 9000, waarvan € 500 aan reparaties, € 1119 kwijt havengelden, € 800 aan pilots en kaarten en € 700 aan diesel. Zo’n € 6000 waren dus kosten voor proviand. We zijn zo’n 15 keer uit eten geweest en de rest aan boord gekookt.

NAWOORD

Het is een prachtige reis geweest en we hebben enorm veel geluk met het weer gehad. Eigenlijk nu in deze maand augustus is het minder, maar als ik onze verhalen vergelijk met die van mensen in Nederland, dan hebben we in Engeland en Schotland nog best heel goed weer gehad. De foto’s laten dit ook zien.

Aan schade en gebreken aan de boot is het is heel erg mee gevallen. Onze motor heeft ons nooit in de steek gelaten en dat is wel heel erg belangrijk op een reis als deze. Onze beste investering vooraf is het laten maken van een nieuwe Genua! De boot zeilden zoveel beter dan daarvoor met de uit gelubberde oude. De slechtst investering was de aanschaf van onze nieuwe GPS. Ik heb een heel logboek bijgehouden van alle weigeringen en positieverlies. Daar gaan we nog mee aan de slag met de leverancier. Een gadget als Wi-Fi en zo de ipad verbinden lijkt leuk, maar is niet praktisch. Of het werkt niet, of de Ipad heeft een lege batterij, of er schijn te veel zon.

Dat we Duca hebben mee genomen is heel goed bevallen. Het hondje heeft zich geweldig gehouden, is nooit zeeziek geworden en heeft zich ontwikkeld tot een zee-hond, die van water houdt. Ook voor ons beiden was het erg gezellig. Het is toch een beetje alsof je een klein, maar zeer gemakkelijk kind bij je hebt.

Bloggen vond ik erg leuk en zeker ook door alle reacties die ik er op kreeg. Ik schreef altijd al wel verslagen maar het op deze manier “de wereld ingooien”, was erg leuk. De herinnering blijft op deze manier nog heel lang levend. Zojuist heb ik de ondertitel veranderd van “Engelandvaarders” naar “rondom Engeland en Ierland”. Dat durfde ik nu pas te doen, ook al was het ons doel. We hebben het écht helemaal gedaan en het is goed gegaan. Best wel stoer om de eerste keer dat je naar Engeland vaart er ook maar direct helemaal omheen te varen! Ook heb ik de in mijn ogen mooiste foto er op gezet. Die van een dansende dolfijn!

Gevaarlijke situaties waren er niet echt (of we hebben het niet geweten), wel een paar die de adrenaline liet bruisen, zoals bij de RACE BIJ PORTLAND BILL en door de SOUND KYLE RHEA, maar dat is ook waar het met zeilen om gaat, zoals Annet gisteren zei. Het moet af en toe wel spannend zijn. In ieder geval hebben we nooit een te groot risico genomen.

Ongelofelijk dankbaar ben ik dat we de westkust van Ierland hebben kunnen meemaken. Dat was eigenlijk nog mooier dan ons oorspronkelijk doel Schotland. Dat we nu al deze plekken met elkaar kunnen vergelijken voelt erg rijk. Dat wordt volgend jaar nog moeilijk kiezen waar we naar toe gaan, want een 2e keer naar Engeland zal zeker wel gaan gebeuren.

Ook de planning om thuis te komen lukte en we hebben geen tijdnood gehad. Ik heb deze week nog vrij en wilde graag 24 augustus weer terug in Nederland zijn en dat was ook zo. Die doel had ik me al lang geleden gesteld en het is mooi om te merken, dat als zo’n doel echt voor je leeft, het min of meer vanzelf te realiseren valt. 10 augustus in Inverness zijn (als we door het Caledonisch Kanaal waren gegaan) was ook zo’n datum die klopte. Inclusief orkaan Bertha en het verwaaid liggen daardoor hebben we 16 dagen nodig gehad voor de thuisreis. Totaal 4 maanden de tijd hebben is dan ook heel goed. We hebben dus eigenlijk 3 weken over. De eerste 2 weken van Mei en nu deze laatste week van Augustus.

Ik weet uit ervaring dat dit soort reizen (Santiago, Nepal) na verloop van tijd bij mij een steeds diepere betekenis krijgen. Een echte reflectie zal dan ook wel wat tijd vragen en wie weet schrijf ik daarover nog wel een keer iets op het blog. Samen met Meine was het heel fijn en vertrouwd en dit lange samenzijn heeft wat mij betreft onze relatie ook weer extra verdiept.

Jullie allemaal dank voor het meelezen en mee beleven!

MM veilig in IJmuiden

2 gedachtes over “Maandag 25 augustus. Varend over IJsselmeer richting Staveren: 22 T/M 25 augustus. Logstand 11805-11995: 190 mijl in deze periode. 3089 mijl totaal gevaren!

 1. GEFELICITEERD, GEFELICITEERD!!!!
  Wat een mooie reis, die deze keer geen reis was maar een vakantie van superlatieven.
  Hartelijke groeten,
  Reyer

 2. Lieve Marianne en Meine,
  Fantastisch het is gelukt! Ook een fijn gevoel dat jullie weer in het land zijn.
  Wens jullie een hele fijne thuiskomst en nog heeeeeeel veel nagenieten van deze prachtige tocht.
  liefs,
  Caroline & Gert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s