Voorbereiding zeilreis Ithaka 2014 Wintermaanden 2013 t/m Pasen.

Leave a comment Standaard

Al een hele tijd speel ik met de gedachte nu eens een écht grote zeilreis te maken en daarvoor lang vrij te nemen. Ook vanwege het feit dat, bij mijn weten, je maar één leven hebt en als je dromen hebt die waar moet maken. Bovendien zei ik vroeger altijd: als je ouders de 70 jaar naderen en je wilt of moet nog wat met hen, wacht dan niet te lang. Ik ben nog geen 70 (sinds een paar dagen wel 58), maar Meine wordt in juni 69 en ook al is hij nu nog steeds fit, hij en ik hebben wel onze meeste jaren achter ons liggen, dat valt niet te ontkennen. Vandaar mijn besluit om in augustus, direct na de vakantie met mijn baas hierover te gaan praten. Het zal er op neer komen dat ik met vele gespaarde vakantie dagen, ADV en nog een paar “ouderen-dagen”, uiteindelijk 6 weken onbetaald verlof moet opnemen om 4 maanden op pad te kunnen gaan.

Tijdens de kerstvakantie maken Meine en ik een plan en stellen we een eerste ToDo lijst op. De boot staat sinds november op de kant bij Eeuwe de Jong in HEEG, maar er moet veel gebeuren aan onderhoud en vernieuwing. Zie de bijlage voor de details. We spreken af dat Meine de vinger aan de pols houdt bij de werf om te zorgen dat alles op tijd gereed is. We willen dat de boot uiterlijk 1 april (het wordt 16 april uiteindelijk) in het water ligt zodat we tijdens de Pasen kunnen proefvaren met o.a. een nieuwe spinaker en een nieuwe plotter.

Ook bezoeken we vanaf januari een aantal vrienden met veel Engeland ervaring zoals Annet en Rainier begin februari 2014. Annet en Rainier hebben veel ervaring met zeilen naar Engeland en we kennen hen via Leef Je Droom. Ze geven heel veel leuke tips voor de eerste dagen nadat we in HARWICH zijn aangekomen. Het plan is namelijk om eerst naar Harwich te varen vanwege het invoeren van hondje Duca. (zie later bij “bemanning”) De WALTON BACKWATERS, waar veel visitors moorings schijnen te zijn. Met een bijbootje rondom HORSEY ISLAND varen. Tijdvlakken plannen van wat je van plan bent. Bijv. Harwich is heel leuk, maar dat kan ook in een ander jaar omdat je daar sowieso snel bent. Ons uiteindelijk doel is toch wel noordelijk: SCHOTLAND en eventueel de SHETLANDS en de ORKNEYS als het weer mee zit. Verder geven ze aan dat WHITBY heel leuk en ook het achterliggende land. De Zuidkust zelf heeft weinig verval. Vanaf BRIGHTON (6 meter!) wordt het minder. CHRISTCHURCH and the NEEDLES 2 meter. De river RYE heeft veel verval en valt zelfs droog. Het lijkt me wel heel leuk om hier naar toe te gaan. Ooit maar ik een reisje met mijn moeder, die haar Engelse nicht ging bezoeken en ik kan me nog herinneren hoe leuk het was. (eigenlijk is de nicht verengelst. voor de oorlog zouden mijn moeder en zij na de middelbare school een tijdje naar Engeland gaan. De nicht ging eerder, de oorlog brak uit en ze kon niet meer terug. Ze deed daar een zogenaamd goed huwelijk en raakte helemaal in de chique Engelse paardenwereld. Mama en zij hebben steeds contact gehouden). Verder krijgen we nog allerhande technische tips, zoals Quick Tide programma, waar van veel havens de getijden zijn op te vragen. Om te gaan bloggen raden ze Google aan, maar uiteindelijk kies ik dus voor WordPress.com, omdat om op Google mee te kunnen lezen de lezer een Gmail account moeten aanmaken en daar wil ik natuurlijk niet min of meer verplichten. Overigens heeft WordPress weer een ander gedoetje, waar Johan mij op attendeert. Voor je het weet heb je als lezer iets aangeklikt, waardoor je zelf ook gaat bloggen. Als je dat niet wilt oppassen dus! Tot slot is het verslag van de Uisge Beatha (naam betekent levenswater) met de moeite van het lezen waard, omdat het ook heel veel over SCHOTLAND en whisky verslag en de tip voor het boek “psychologie aan boord” van Michael a. Stadler.

Ook gaan we op bezoek bij vrienden van Meine, nog uit zijn studietijd: Rob en Brigit, die in Heereveen wonen. Zij hebben jaren op een grote Koopmans gewoond en enorm veel zeilervaring. We lenen oude kaarten van hen om vast te oriënteren. Vanzelfsprekend gaan we recente aanschaffen voor de reis maar dit is ook al heel leuk. Van Olaf leen ik later 2 kaarten voor de aanloop van de SHETLANDS. Ook de tip van Erik om een heel oud (eerste druk 1956, mijn geboorte jaar) boekje aan te schaffen van Jack A Coote, East Coast River. Via Amazon schaf ik voor 6 pond een versie uit 1998 aan. Verder schaffen we in het voorjaar nog aan:

  • De Cruising Almanak voor het gehele gebied.
  • De Reeds hebben we nog uit 2012 en dat lijkt wel ok.
  • Sailing around the UK and Ireland van Roger Oliver met heel veel praktische tips en waarschuwingen voor plekken en situaties waar je je gemakkelijk kunt vergissen. Hij voer trouwens geheel alleen.
  • Inshore Britain van Stuart Fisher, eigenlijk meer gericht voor als je met de kano (!) rondom gaat. Het geeft echter heel veel interessante details van 62 gebieden langs de kust
  • En tot slot laat ik me bij Datema in Amsterdam overigens zonder spijt verleiden tot de aanschaf van The Scottish Islands van Hamish Haswell-Smith. Een boek dat 500 pagina’s dat met behulp van prachtige tekeningen alle eilanden van Schotland beschrijft.
  • En natuurlijk al vast Imray-kaarten C25, C1, C12, C30 nieuw gekocht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s