Maandag 12 mei 2014; IJMUIDEN (52°27’477N/004°33’866E): periode 1 mei t/m 12 mei Logstand 8844-8971

Leave a comment Standaard

We liggen nu sinds dinsdag 6 mei verwaaid in de Marina van IJMUIDEN. De wind giert Windkracht 5-6 uit het Westen tot Zuidwesten. Door al het gedoe met de installatie van onze nieuwe plotter (zie details paragraaf “To=Do aan het schip”) zijn we een aantal dagen later dan gedacht en is helaas met mooie weer met Oostenwind voorbij. Geen omstandigheden dus om uit te varen richting Engeland. Maar wel heb ik nu tijd om een begin te maken met dit verslag. Ook zal ik een aantal paragraafjes wijden aan onze voorbereiding, het schip zelf, de bemanning en een paar bijlagen toevoegen aan het eind met onze To-Do lijst van de afgelopen winter/voorjaar en wat tips tegen zeeziekte die ik heb gevonden in een ander zeilreisverslag. (ik weet helaas niet meer uit welke van de vele die ik de afgelopen winter heb gelezen, maar in ieder geval bedankt!). Mijn plan is deze stukken tekst ook af en toe op mijn blog “Ithakazeilt” te zetten. Tevens heb ik een nieuwe Canon EOD 6D camera gekocht met Wi-Fi en GPS voorziening. Dat betekent dat ik foto’s op de camera direct om mijn IPhone kan zetten en die weer gebruiken voor de kortere whats-appjes die ik af en toe verstuur. Met GPS aan wordt een log bijgehouden van de reis die de camera, en wij dus ook, maakt. De foto’s zijn dan vervolgens op bijv. Google Earth te zetten. Kortom, wel zaken waar vaak internet faciliteiten voor nodig zijn en ik heb me ook voorgenomen deze reis geen Wi-Fi stress te willen hebben. Dus maar even kijken wat werkbaar is. In ieder geval heb ik hier in het strandpaviljoen uitgebreid mogelijkheden voor gratis Wi-Fi gebruik. Top!

Hieronder volgt een verslag van onze voorbereidingen, de laatste weken van april en van onze eerste periode aan boord na vertrek begin mei.

De laatste week van april. De laatste dagen moest er nog veel gebeuren, zoals werk afmaken, huis op orde brengen voor de huurders die via de makelaar ons huis gaan bewonen. Dat betekende dat ik toch een aantal verhuisdozen heb ik ingepakt met emotioneel waardevolle zaken, wat belangrijke papieren, e.d. Dit naar de buren gebracht, die hier tijdens onze afwezigheid op zullen passen. Verder “moest” ik ook nog 2 feestjes geven; met familie en buren bij ons thuis op zondag 27 april. Precies om 15.00 uur toen het begon, gaf buienradar aan dat de buien voorbij waren en dat klopte ook. Op dinsdag 29 april was ik jarig en toe heb ik een groot aantal collega’s een borreltje aangeboden. Dat werd zeer op prijs gesteld en bovendien een mooie gelegenheid om informeel met elkaar van gedachten te wisselen. De opkomst viel me heel erg mee, aangezien het een vakantie week was. Met de CoBB BBQ, die ik van hen heb gekregen, ben ik zeer blij. Nu maar veel visjes vangen onderweg! De reden dat ik dit feestje ook heb gegeven, is dat ik bij mensen een “vonkje van verlangen” wil aansteken om in ieder geval zich te realiseren dat je (bij mijn weten althans) maar één leven hebt en als je een droom hebt, je die moet waarmaken! Van de ICT afdeling van mijn werk heb ik een extra smartphone kunnen lenen om in Engeland een telefoonkaart te kunnen kopen om de internet kosten niet uit de hand te laten lopen.

Maandagmiddag 28 april heb ik bij onze printafdeling de kleurenprint “luchtopnames” opgehaald (en betaald natuurlijk) die ik als project de afgelopen winter heb gemaakt. In januari bedacht ik me namelijk dat het leuk zou zijn om via Google Earth al vast kijkjes te nemen op plekken die we zullen gaan bezoeken. Dit deed ik op de iPad, zodat ik er direct een printfoto van kon maken. Ik ging als volgt te werk. Vanuit de Cruising Almanac 2014 selecteerde ik havens, zocht ze op via Google Earth, maakte er een print screen van. Vaak ook selecteerde ik een foto van de omgeving zelf. Dat leverde best veel interessante informatie op. Soms leek de schematische weergave in de Almanac heel interessant en bleek de omgeving bijvoorbeeld een industriegebied en dus minder aantrekkelijk. Andersom was ook het geval. Een feitelijk beeld van een plaats toonde soms een prachtige schoonheid van landschap en natuur. Vooral bij de Noordelijke plaatsten vaak het geval. De foto’s zette ik vervolgens op mijn laptop, maakte er jpg van i.p.v. png, zodat ik ze kon inlezen in Picasa. De volgens stap was het geven van een naam. Ik koos voor de plaatsnaam en nadat ik dit met 591 (!) foto’s had gedaan, maakte ik er een fotoalbum van, dat ik vervolgens als pdf file printen. Alles bij elkaar een hele klus, die ik naarmate de tijd vorderde toch wilde afmaken, dus vaak zat ik ‘avonds op de veranda lekker te googelen en weg te dromen bij de voorproefjes. Uiteindelijk heb ik zo alle havens en haventjes van ENGELAND, OOST IERLAND, SCHOTLAND, DE ORKNEYS EN SHETLANDS bezocht. Grappenmakers zeiden later dat we de reis niet meer hoefden te maken!

Donderdag/vrijdag 1 en 2 mei. Rond een uur of 12.00 kwamen we aan boord. Onderweg passeren we de Volvo van Hinne en Lampkje. Ik moet 150 km rijden om hem in te halen! Leuk even zwaaien en later op de dag treffen we Hinne ook nog even in de haven. Daar was Eynte bezig om de aparte GPS antenne te plaatsen voor onze marifoon, omdat verbinding tussen de nieuwe plotter en de marifoon niet mogelijk bleek. Ook moest Eeuwe nog een aantal zaken doen, zoals het vervangen het eindblok op de giek, waar onze vier reeflijnen doorheen gaan. Het rechterblok liep niet goed, waarschijnlijk als gevolg van de aanvaring nachts die we een paar jaar geleden hadden met een boei op weg naar HELGOLAND. Ook was hij nog lang bezig met het aanbrengen van een langere rails voor op de mast voor onze nieuwe langere Spiboom. Maar het meest vervelende is het gedoe met de Raymarine plotter.

Vrijdagavond/zaterdag/zondag 3 en 4 mei. Logstand eind weekend 8896 – 41 mijl gevaren. “Uitgewuifd door deze en gene”

Mooi weer en we besluiten er het beste van te maken. Lekker een weekendje zeilen op het IJsselmeer richting MEDEMBLIK. Zodra het kan varen we op vrijdagavond uit en zeilen richting STAVOREN. We proberen nu pas echt de nieuwe genua uit en ze bevalt zeer goed. Om te overnachten vinden we een mooi MARREKRITE plekje aan de ingang van de Jan Broekervaart. Direct aan een weiland met de geur van vers gemaaid gras. Lekker nog even een korte wandeling en een paar mooie foto’s. Duca gaat uit haar dak.

De volgende dag rond 10.30 uur vertrek, door de sluis en voor het lapje naar MEDEMBLIK. We zijn er al om 14.15 uur, de zon schijnt en de wind is NW 2-3. Wel is het nog erg koud en ik ben natuurlijk te suf om mijn echte zeilpak aan te trekken. De Westerhaven is echter lekker beschut en snel zitten we lekker op te warmen in het zonnetje. Meine doet een tukje, ik een paar boodschappen. Onder andere een nieuwe sport BH want de plannen om te gaan hardlopen zijn er wel! Bij terugkeer breekt het zwarte trapje af, dat ik gebruik om vanaf de steiger op de boot te kunnen stappen. Met een zware boodschappentas hang ik aan de reling en heb niet de kracht mezelf op te trekken. Twee galante mannen schieten te hulp. Met één van hen maken we later nader kennis. Tjeerd Jan en Hendrika varen met de Entertainer, een blauwe Hanse van een meter of 12 met thuishaven GALAMADAMMEN. Leuke spontane jonge mensen die graag mee gaan lezen op mijn blog. Zodra ik weer een keer internet heb, zal ik ze uitnodigen! We lopen even naar de watersport zaak van Dico aan het Regattacenter. Ik zoek nieuwe bootschoentjes, zoals ik daar een jaar of vijf geleden gekocht heb en die water doorlaten, dus zeer geschikt voor al he mooie warme weer wat ons te wachten staan. En inderdaad ik vind ze, evenals een nieuwe fleece. In de oude waren wat gaten gevallen. Overigens draag ik nog steeds mijn 7 jaar oude shirt wat ik ook daar gekocht heb en waar ook de gaten in vallen. Ik kan er maar geen afstand van doen vanwege mooie herinneringen aan onze eerste zeereis in 2017 met IJsvogel. We eten later even bij de Chinees en gaan vervolgens naar het “Zwarte Wijfje”, of wel café Brakenboer. Altijd gezellig, en we zijn er door eerdere bezoeken toen we nog in het Regatta Center lagen, min of meer bekend. In de kelder speelt een bluesband life muziek. Het zijn mannen van onze leeftijd, maar het swingt er op los. Mijn Friese sjaal roept gelukkig ook hier in West-Friesland positiever reacties op. Een gezellige kroeg waar je gemakkelijk contact legt.

Zondag nog even naar de andere watersportzaak en ik koop een grillrooster voor mijn nieuwe CoBB. Om 14.00 uur vertrekken we weer richting de overkant. We willen de nieuwe Spiboom constructie uittesten, maar helaas is er zo weinig wind dat dit geen zin heeft. Wel ontdekken we dat de stopper op de rail verdwenen is en afgebroken lijkt. Misschien is het gebeurt toen Eeuwe het rubberblok dat de boom tegen de mast op zijn plaats houdt in het water liet vallen. (en waar nu een nieuwe per post onderweg is naar Laura en Jeroen). Later blijkt dat Eeuwe het heeft afgezaagd, vanwege het risico dat het schuifblok op de nu veel langere rails een keer hoog in de mast vergrendelt en we dan de mast in moeten. Best slim dus, achteraf gezien. Het was wel handig geweest als hij ons dat even had verteld! Er is zo weinig wind, dat er zelfs nu in het voorjaar direct al weer veel muggen op het water zijn! Als we de sluis van STAVOREN uitvaren, deze keer vanuit de nieuw aangelegde kom met heel veel extra plaats, staat Johan toevallig op de wal en roept ons aan. Later treffen we hem weer in Heeg. We zijn net op tijd in de haven voor dodenherdenking.

Maandag 5 mei Logstand eind van dag 8924 – 28 mijl gevaren. Vanmorgen vroeg even naar de bakker en dan wachten op Ruud van Rimare, die een nieuwe plotter komt installeren. Rond 10.30 toch maar even bellen, want Rimare heeft aan Meine doorgegeven, dat er geen afspraak bekend is. Gelukkig valt dat mee, maar heeft Ruud deze niet door gegeven. Vast geen gedeelde outlookagenda aldaar. Uiteindelijk arriveert hij om 11.30 en dan is het fluitje van een cent om e.e.a. te vervangen. Kastje open, stekkertjes los, nieuwe plotter er in, stekkertje vast. Hij helpt nog even met de set-up en nadat we 80 liter Diesel getankt hebben (en dus nu een volle tank van 150 liter hebben), we voor de van Eeuwe gehuurde (50 euro per maand en een mooie deal) Zodiac 2.85m bijboot met Honda motor een bankje hebben geleend, vertrekken we dan echt rond 13.30 uur. Zie verder bij To-Do LMN.

Uiteindelijk varen we dus om 15.00 uur uit, hijsen de zeilen en kunnen mooi aan de wind wederom richting de sluis. Bij GALAMADAMMEN, wordt er naar ons geroepen. De bemanning van de Entertainer zwaait enthousiast. Leuk! Bij de sluis aangekomen kunnen we er zo invaren, dus dat gaat snel. Het stuk richting ENKHUIZEN is mooi te bezeilen. Ook bij deze sluis kunnen we er direct in varen. We zijn het enige schip en dat is in de zomer wel anders! Meine heeft inmiddels de havenmeester van het kleine haventje BROEKERHAVEN gebeld voor een plaatsje. De havenmeester is op de fiets nog even langs gekomen om ons de weg te wijzen. De boxen zijn een beetje klein en krap. Uiteindelijk gaan we aan de kade liggen, direct aan een landje. Avonds klinkt uit de loods na ons doedelzak muziek. Zijn we dan toch al in Schotland?

Dinsdag 6 mei Logstand eind van dag 8971 – 47 mijl gevaren. “Dag Bert! We varen uit om 9.00 uur richting Amsterdam en uiteindelijk IJmuiden. De wind is pal tegen en aangezien we veel mijlen moeten afleggen varen we het gehele stuk op de motor. Een voorspoedige tocht en ruim de tijd om de nieuwe plotter te verkennen. De logica is het zelfde als onze voorgaande C70, maar vooral het Touch screen is even wennen. Voor je het weet heb je iets geselecteerd wat je niet wilt of een Waypoint gemaakt die je niet bedoelde. Ook experimenteer ik met de Wi-Fi verbinding met de iPad. Dat werkt goed. Als de verbinding eenmaal tot stand is gebracht, herkent de iPad de plotter steeds weer meteen. Met de waterdichte hoes er omheen, kan e.e.a. nu op de stuurkolom geklikt worden. Als de zon schijnt, heb je wel een goede zonnebril nodig om op het scherm te kijken, maar het werkt wel en ik kan ook via de iPad de plotter vanaf buiten bedienen. Een ook zorgen voor een goed opgeladen batterij, want het vraagt veel stroom. Als extra gadget is het in ieder geval leuk en onderweg misschien ook best wel handig.

Wat niet handig is, is dat ik op de stuurautomaat instrumenten bij het volgen van een track op de stuurkolom nu allerlei informatie mis, die ik eerst wel had: naam Waypoint, COG (Course on Ground), SOG (Speed on Ground), ETA (Estimated time op arrival). Een telefoontje met Eynte leer dat dit helaas klopt, omdat de verbieding tussen de oude en nieuwe apparatuur niet tot stand is gekomen. Ik hoop niet dat dit betekent, dat we nu ook buiten nieuwe displays nodig hebben. Dat had ik graag geweten toen we de nieuwe plotter aanschaften. Afijn, Eynte geeft aan, hier na de vakantie nog wel eens op te gaan studeren. Alles bij elkaar is het best jammer hoe onze ervaringen nu lopen met de Raymarine. In de winter besluit je een forse investering te doen, oriënteer je je uitgebreid en begin je je te verheugen op mooie moderne nieuwe apparatuur. Tot nu toe zijn er dus nog wel wat tegenvallers!

Bij de ORANJESLUIZEN aangekomen, kunnen we er direct door heen. Er schijnt een klein zonnetje en het is altijd leuk om door AMSTERDAM te varen. Voorbij het station varend, hadden we afgesproken dat Bert (één van de bemanningsleden die met Meine mee gaat varen naar HARWICH) er zou staan om ons uit te zwaaien. Doordat we vanwege nieuwe regels écht de stuurboord wal moeten houden, zien we hem niet. We zwaaien dus een beetje in het wilde weg, want je weet maar nooit. Later via de sms lezen we dat hij ons wel degelijk gezien heeft. Dag Bert!

Verder doorvarend maak ik foto´s van nieuwe architectuur, het nieuwe EYE gebouw (denk ik), een zeeschip met een enorme deuk, dat gerepareerd wordt en nog wat andere interessante plekjes. Ook maak ik een begin met dit verslag, want daar was ik nog niet aan toegekomen. Ook de sluis bij IJmuiden staat klaar om ons te ontvangen. Een grote HR met jonge bemanning vraagt of ze langszij mogen. Prima, maar eigenlijk niet nodig want er is plek genoeg. Ze varen echter zo hard, dat ze ons licht rammen, doorschieten en voor ons scheef in de sluis komen te liggen, pal achter een binnenvaartschip. Ze bieden hun verontschuldigingen aan. In ieder geval hebben we geen schade, maar wij varen pas de sluis uit als we zeker weten, dat ze los van de wal zijn. Om 16.50 uur leggen we aan in de haven. Het wordt slecht weer (harde wind uit het Westen/ZW en buien), dus we stellen de overtocht uit voorlopig. Nu schijn de zon en los van de harde wind is het best lekker. Het geeft wel de tijd om alle nieuwe apparatuur te leren kennen. Ik heb een nieuwe Canon Eos 6d gekocht met Wi-Fi en GPS en nog helemaal geen tijd gehad om hiermee te experimenteren. Het verbinden met de iPhone lukt en dat is leuk want dat betekent dat ik vanaf de camera foto’s direct op de iPhone kan zetten om die bijvoorbeeld te gebruiken voor whats appjes. Ook de GPS werkt!

Later gaan we naar het strandpaviljoen om wat te eten. We kunnen buiten op het terras zitten, maar we zien wel indrukwekkende buien aankomen. Onze Irish Coffee drinken we binnen op. Vanwege de gratis Wi-Fi heb ik allerlei weerberichten gedownload en ook naar de weervideo van Zilt gekeken. Echt een aanraden, omdat er precies wordt uitgelegd hoe het weer wordt. Daar door geïnspireerd zoek ik ook een weer-handleiding op, omdat ik ook wil leren hoe je weerkaarten interpreteert. Het is een erg gezellig café, met aardige mensen.

Woensdag 7 mei IJmuiden. “Alle eendjes zwemmen in het water”. ‘sochtends laat ik Duca uit. We vindt de wiebelende steigers nog steeds eng. Aan het eind van de lange steiger waaraan we liggen, springt ze spontaan in een bootje dat er ligt. Op het strand heeft ze het zeer naar haar zin. Bij terugkomst aan boord, denkt ze dat ze aan dek kan springen, neemt een sprong en stuitert a.h.w. terug. Kopje onder, maar ik heb haar snel te pakken. Gek dat ik vannacht een droom had (ik droom trouwens heel veel en van alles. Ik heb ook al met een tijger gevochten en die verslagen) dat Duca in een plastic zak over boord rolde en direct zonk. Ik stond er bij en keek er naar.

Later die dag, het is redelijk weer, gaan we op de fietsjes naar de visafslag en even naar watersportzaak Hermans. Wat een professionele zaak en zeker voor de visser (en Meine is dat soms best wel) een snoepwinkel. Ze verkopen er echt alles, t/m tenten en slaapbedden voor overnachtingen. Als in leger groen. De mans die ons helpt heeft ook veel kennis van zaken én humor. Hij weet het precies. We vragen naar lampjes voor in onze nieuwe BESTO zwemvesten en als we het type aangeven, blijkt dat die er ook in zouden moeten zitten! Wat ook blijkt, is dat ik wel een heel goede deal heb gedaan bij de Vrijheid in Loosdrecht. Een tientje afgedongen op de aanbieding van 189 euro. Hier kosten ze 259 euro. En het zijn echt de allernieuwste! Ook nog een paar voorraadbussen gekocht voor voer voor Duca, een thermometer voor de CoBB en Meine wel zogenaamde pilkers voor het vissen op zeebaars en makreel. (Wanneer kunnen ze op de CoBB?). Ook geeft de man in winkel nog tips over een echt goede viswinkel, waar je als toerist veilig een visje kunt kopen. Bij de afslag moet je in ieder geval 2 vissen kopen. 1 om op te eten en 1 om later aan de dokter te laten zien wat je hebt gegeten.

We eten aan boord en als ik later Duca ga uitlaten val ik letterlijk tussen wal en schip. Dat is een gekke ervaring. Ineens ga je kopje onder en weet je: ik moet naar boven. Gelukkig voelt het water niet koud aan (of is dat de adrenaline) en ik roep Meine. Die wil me uit het water trekken, maar handiger is om via de zwemtrap aan boord te komen. Dat lukt gemakkelijk. Helaas kan de iPhone er niet tegen en die is sinds dit voorval zo dood al een pier. Als ik ben omgekleed ga ik even naar het strandpaviljoen om te googelen wat te doen: direct uitzetten. Dat staat hij al. In een bak met rijst leggen om het vocht eruit te trekken. Dat doe ik, evenals het verwijderen van de simkaart, die ook nat is geworden. Achteraf weet ik dus niet meer of ik al op de stijger stond om Duca van boord te tillen, of dat het gebeurde toen ik van de boot afstapte. Zo’n incident aan het begin van onze reis maakt me in ieder geval extra alert. En we besluiten weer iets te maken aan de zwemtrap, waardoor je als je in het water ligt zelf het trapje kan ontgrendelen. Hier in deze haven zijn namelijk geen zwemtrappen op de kop van de steiger, zoals je elders vaak ziet. Navraag in het Havenkantoor leert, dat ze het daar vaak over hebben gehad, maar niet hebben aangelegd omdat de haven zo groot is.

Donderdag 8 mei IJmuiden. “Alle knijpers zijn op”. Vandaag eerst maar eens met de helpdesk van mijn werk gebeld i.v.m. de dode telefoon. Na wet overleg besluiten Rody en ik dat het ‘t meest handig is, dat ik hier op zoek ga naar een nieuwe telefoon en deze later declareer. Na wat heen en weer gebel, fiets ik in de stromende regen naar de fa. Van Tol aan de Lange Nieuwstraat. Zij kunnen er een bestellen en ook mijn simkaart uit de geleende HTC telefoon laten halen. Die HTC heb ik van mijn werk geleend om straks in Engeland een prepaid kaart te kunnen komen, zodat de internet kosten niet te hoog worden. Gisteren heb ik mijn simkaartje daar in gestopt, maar ik wist niet dat er verschil in grootte is. De HTC slikte het kaartje a.h.w. in en ik kreeg het er niet meer uit. Morgen kan ik een nieuwe IPhone ophalen. Mooie zaak trouwens en het telefoongesprek vooraf gaf meer vertrouwen dan een andere telefoonwinkel, waar de medewerker amper Nederlands sprak.

De rest van de dag prutsen we op de boot. Meine probeert de verstopping bij het keuken fonteintje te verhelpen. Alles moeizaam los gekoppeld, maar nergens een verstopping te vinden. Het leidt alleen tot een pijnlijke rug en spieren. Het regent continue en constant halen we natgeregende kleding naar binnen om het vervolgens weer op te hangen. De kleding van mijn zwemtocht is nog nat en die van op het fietstochtje naar de winkel zijn ook nog nat. Twee paar natter schoenen ook en zie die maar droog te krijgen. Afijn, we stoken de verwarming lekker op

Vrijdag 9 mei IJmuiden. “De dagen gaan voorbij en er is geen haast”. Vanmorgen met Duca een wandeling gemaakt in de duinen en vervolgens op het strand. Ze vindt het heerlijk en blaft nog steeds naar het standbeeld van Cornelis Vreeswijk. Lekker uitwaaien en daarna een Cappuccino in een andere strandtent. Daar kan ik ook 100 euro pinnen en dat is handig want de pinautomaten zijn hier aan zee weg gehaald. Weer zo’n mooi voorbeeld van in mijn vertaling “wijs voor een cent en stom voor een euro”.

Vanmiddag ga ik mijn telefoontje ophalen. Deze keer ga ik met de bus, want de buien blijven continue aanwezig. Als ik de zaak binnenkom, begint een medewerker luidkeels “Alle eendjes zwemmen in het water” te zingen en ik neem aan dat dit op mij slaat. Ik heb namelijk verteld waarom ik een nieuw telefoon nodig heb. Helaas is de koerier nog niet geweest, maar het is wel gelukt het simkaartje te verlossen uit de HTC.

We liggen hier nu al even en eigenlijk is dit best prima. Het leven aan boord vinden we heerlijk. Lekker koken met Radio 10 hard aan, zoals bijvoorbeeld de biologische entrecote van Nico van Os. Die hebben we ui de diepvries mee genomen en die liggen in de koeling lekker te besterven, zodat ze alleen maal malser worden. Heerlijk met zelf gemaakte kruidenboter van De Hondspol en slag aangemaakt met heerlijke Balsemico, gekocht op de markt in Barcelona. Heerlijk om de tijd te hebben, uit te slapen en te lezen. Ik heb net het boek De Benedenrivier van Paul Theroux uit, een aanrader van Hans Bakker.

 Het gaat over een Amerikaan, die na pensionering én scheiding besluit om terug te gaan naar de plek in Malawi in Afrika waar hij 40 jaar geleden pas echt gelukkig is geweest. Hij werkte daar toen als leraar en moest terug om de zaak van zijn vader over te nemen. Ik vond het een ontluisterend, spannend en ook broeierig boek, dat me aan het denken zette over wat wij als westerlingen allemaal doen aan ontwikkelingshulp, die misschien meer gericht is op het helpen van jezelf dan van de ander. Alles waar hij zich toen oprecht voor inzette zoals een school en een ziekenhuisje zijn verwaarloosd. Er is geen langer termijn effect geweest. Het gaat volgens mij ook over gelijkwaardigheid. Als je een ander helpt vanuit je “hoge positie”, ontstaat er geen volwassen reactie en is het ook helemaal niet gek dat je uiteindelijk wordt uitgebuit. De TA-driehoek bij uitstek.

Zaterdag 10 mei IJmuiden. “De service van Van Tol gaat ver.” Weer met de bus naar Van Tol, want het weer is nog steeds bar en boos. Nu is de telefoon er wel de terug geven de mannen me een lift omdat ze toch niet kant op moeten. Ze brengen me tot onder de luifel (het regent weer) van de Deka Supermarkt om wat boodschappen te doen. Ik had het boodschappenwagentje, wat ooit van mijn moeder was, meegenomen, dus ik kon aardig wat inslaan. Het graat trouwens snel met de afboekingen van onze Huishoud vakantierekening. Het liefst zou ik niet bijstorten tot onze reguliere maandelijkse overboekingen er weer op staan, maar dat duurt nog 17 dagen. En of we het redden met 300 euro is eigenlijk geen vraag. We betalen van deze rekening nu ook alle liggelden (hier in IJmuiden nu zo’n 175 euro, diesel, kleinere aanschaffen voor de boot, af en toe uit eten, enz. Ik ga wel bijhouden wat de reis zo’n beetje kost.

In ieder geval behoef ik het stukje bus van de supermarkt naar de haven niet te betalen, omdat de chauffeur zijn geldbakje al heeft opgeborgen, hij bij de volgende halte pauze heeft en zo wat meer tijd daar voor overhoud. Ik ruil bied ik hem een paar verse aardbeien aan.

Verder heb ik een groot deel van de middag door gebracht in het strandpaviljoen om de eerste grotere stukken tekst op mijn blog te zetten, foto’s te editen, verscheidene apps en informatie binnen te halen. In Zilt had ik gelezen over de app. “Zeeweer”, die voor 2,69 euro is halen bij de Appstore. Een aanrader voor als je meer inhoudelijk achtergrond informatie van het weer wilt. Het eerste wat ik trouwens doe is het operationeel krijgen van mijn nieuwe telefoon. Ik had van allerlei gedoe verwacht, maar het ging wonderwel gemakkelijk. De laatste IOS update die ik had gemaakt was van 6 april, dus alle appjes en dergelijke verschenen als vanzelf op de nieuwe telefoon. Apple blijft een geweldig merk.

Zondag 11 mei IJmuiden. “Wasdag en gezellig onverwacht bezoek”. Meine is gisteren nog even naar de watersportwinkel geweest voor wat extra lampjes en andere kleine dingen. Bij de visafslag heeft hij een heerlijk broodje gerookte paling gegeten. Hij bracht voor mij ook mee, inclusief het bruine broodje dat apart moet worden afgebakken. Vanmiddag heeft hij het broodje voor me afgebakken. Een heerlijke lunch en met liefde klaar gemaakt.

Vandaag blijft het maar regenen en heel hard waaien. Vannacht hebben we allebei slecht geslapen door het gebonk van de wind en de harde regen. Tevens lag ik me zorgen te maken over onze kielbouten. Meine had namelijk verteld dat doordat we af en toe water in de boot hebben staan de kielbouten verroesten. Eeuwe had aangegeven dat deze volgend jaar vervangen zouden moeten worden! Het waterprobleem is trouwens nog niet geheel opgelost. Meine heeft er weer een emmertje uit gehaald. We dachten dat het de overloopventiel van de boiler was, maar die is vervangen. Ik blijf nog steeds denken dat het binnenkomt via de zwaardkast van onze ophaalbare kiel. Nu we weer op zout water zijn, kunnen we testen of het water zout proeft en dan weten we meer. Ik had dus vannacht allerlei negatieve fantasieën over dat we midden op zee de kiel verliezen. Rainier geeft later aan dat dit niet zo’n vaart zal lopen.

Vandaag maar eens even onze vuile was van de afgelopen dagen in de wasmachine. Het kan nu gemakkelijk want het is nog niet druk. De droogmachine is op zo’n dag als vandaag een uitkomst. Ik gooi alles behalve mijn zijden nachthemd er in en een paar uur later is alles weer schoon en droog.

Na mijn heerlijk broodje paling met een glaasje witte wijn moet ik wel uitbuiken en suf ik wat weg. Op buienradar zie ik dan rond 16.30 er een periode zonder regen zal zijn en ik ga er met Duca op uit naar het strand. Ook om de vette paling te verwerken. Het is enorm onstuimig buiten, het gehele strand ligt vol schuim en Duca vindt het heerlijk om daar doorheen te rennen en te proberen te wegvliegende vlokken te vangen. Ze ziet er daarna verschrikkelijk vies uit en gaat ook nog rollen in het zand. Bij de strandhuisjes zoek ik net zolang tot ik een aangesloten waterslang vind en spuit haar schoon. Bij elkaar ruim 1,5 uur op pad geweest en heerlijk uitgewaaid. Ik heb mijn mobieltje niet bij me en kan Meine niet bellen om even naar het strandpaviljoen te komen voor een biertje, maar ik kom hem bij de haveningang tegen. Hij had hetzelfde idee. In het café zit een groot familiegezelschap met kleine kinderen. Het blijkt Moederdag te zijn. Dat had ik me niet gerealiseerd. Duca die inmiddels weer droog is fungeert als levende knuffel voor een klein meisje. Haar moeder wil foto’s maken, maar haar telefoon zit vol. ‘avonds mail ik te foto’s naar haar toe en ik krijg een leuke reactie terug.

Een paar dagen geleden hebben we besloten om dinsdagochtend uit te varen. Althans de boot met Meine en Bert, Jeroen en Reijer. Het weer wordt dan beter en lijkt geschikt voor een overtocht. We gaan dus niet zoals eerder gepland vanuit Scheveningen, omdat het onzin is om nu eerst daar naar toe te varen. Ik ga maandag met Duca hier naar een dierenarts en leen dan de auto van Bert om dinsdag nog even naar huis te gaan en daar te slapen. Dan kan ik ook de paar dingetjes die we toch nog vergeten zijn ophalen.

S ’middags ben ik ook nog bezig met de plotter er ik krijg e.e.a. niet onder de knie. Meine zegt: bel Rainier even, die weet het zo. Ik vind het een beetje ver gaan om ze te storen op zondag, maar ik zoek wel het telefoonnummer op en blijkbaar heb ik even later toch op de belknop gedrukt, want ik hoor Annet ineens praten. Ik geef aan dat ik wel zal bellen als het me echt niet lukt. Om 20.00 uur bellen ze zelf weer met het voorstel om even naar boord te komen. Ze wonen in Santpoort en dat is maar een kwartiertje rijden. Gezellig! Ze maken het niet te laat, want ze moeten morgen werken.J Onze eerste gasten deze reis aan boord Rainier komt overigens ook niet uit mijn vraagstuk: het lijkt of het omzetten van een track naar een route niet werkt. Morgen dus toch maar even mailen met de supportdesk van Raymarine!

Maandag 12 mei IJmuiden. “Voorbereiden voor de overtocht en Duca krijgt een geregistreerde wormenkuur” En dan schijnt de zon! Meine maakt de achterplecht schoon en vetvrij en liggend vanuit het rubberbootje plak ik zo horizontaal mogelijk de plaatsnaam van onze thuishaven HEEG er op. Ook het spatzeiltje met de scheepsnaam ITHAKA gaat er aan bakboord op. Stuurboord kant zit al, maar door het slechte weer was het er nog niet van gekomen dit af te maken. nu zit ik weer in het paviljoen om dit allemaal op mijn blog te zetten en zo straks met Duca op de fiets naar de dierenarts. We hebben vanuit thuis een hondenmandje meegenomen voor op onze fietsjes en het past wonderwel. Ze heeft het fijnste dierenartsbezoek ooit. Eerst een grote lepel dierenpaté om te proeven of ze het lekker vindt. Wat denk je. Vervolgens nog een schep met het pilletje er in. Alle formaliteiten zijn nu in orde. We moeten tijdens onze reis natuurlijk niet even de Franse kust aan doen, want dan begint het gehele circus opnieuw!

Vanavond komen de mannen aan boord en zullen we hier in het paviljoen gezamenlijk eten. Bert belde net dat hij zijn paspoort niet kan vinden. Dat heb je wel nodig voor Engeland. We zullen zien. Wordt vervolgd en tot later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s